В Канаді створили нову форму м’яса в лабораторії

Вчені сподіваються, що нова форма лабораторного м’яса стане альтернативою традиційному.

Дослідники Університету Макмастера поділилися, як їм вдалося виростити нову форму м’яса, повідомляє useti.org.ua.

Вказується, що новий вид м’яса по текстурі та смаку буде більш схожим на справжнє. Дослідники Раві Сельваганапаті та Аліреза Шахін-Шамсабаді розповіли, що новий спосіб  створення м’яса відбувається внаслідок складання тонких листів культивованих клітин м’язів і жиру. Їх також вирощують в лабораторних умовах.

Листи живих клітин товщиною з папером спочатку вирощують в пробірці, а потім концентрують на пластинах для зростання. Їх знімають та складають стопками разом. До того, як клітини встигають «вмерти», вони «склеюються».

Вказується, що коли складають листи лабораторного м’яса, можна формувати шматок будь-якої товщини. Мало того, науковці запевняють, що також можна насичувати такий шматок штучного м’яса жиром в певному процентному співвідношенні. Це є перевагою такого винаходу перед іншими альтернативними видами м’яса.

Дослідники Раві Сельваганапаті та Аліреза Шахін-Шамсабаді в статті для журналу  Cells Tissues Organs поділилися, що їм вдалося в лабораторних умовах створити м’ясо з доступних ліній мишачих клітин. 

Хоча вони не їли м’ясо мишей, що описане в дослідницькій роботі, потім вирішили створити та приготувати шматок м’яса, зроблений з клітин кролика. За словами  Селваганапаті, на дотик та смак воно вийшло, як справжнє  м’ясо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *