Мігрень – хвороба, яка вимотує і знесилює. Окрім прийому спеціальних пігулок медики радять переглянути раціон, адже недавні дослідження показали зв’язок між харчуванням і больовими симптомами.
Вчені знайшли зв’язок між кількістю та тривалістю нападів мігрені та жирними кислотами. Так, багата на омега-3 зі зниженим вмістом омега-6 дієта здатна впоратися з неприємними симптомами, пише The BMJ .
У харчуванні жителів міст привалює омега-6 і спостерігається дефіцит омега-3. Кислоти здатні перетворюватися в організмі на оксиліпіни – молекули, що впливають на головний біль.
Оксиліпіни, утворені з омега-3, можуть знизити болючі відчуття, а от оксиліпіни, вироблені з омега-6 – посилити.
Що впливає на мігрень: дослідження
Вчені провели дослідження, у якому спостерігали за 182 учасниками. Вони страждали від мігрені від 5 до 20 днів на місяць. Піддослідних розділили на 3 групи, у кожної з яких була власна дієта протягом 16 тижнів.
Перша група харчувалася як завжди. Учасники двох інших груп отримували омега-3 кислот більше у 10 разів – до 1,5 г на добу. Але в одній кількість омега-6 кислот залишилась незмінною, а в другій була занижена майже вчетверо.
У учасників, які вживали омега-3, головні болі були в середньому на 1,3 години на день менше, кількість нападів мігрені скоротилася до двох разів на місяць. У людей з дієтою зі зниженою кількістю омега-6 біль скоротився до 1,7 години на день і 4 напади на місяць, а больові відчуття були менш вираженої інтенсивності.